Sevärdheter

Välkommen till vår vackra camping


 Flädergården & PelargonhusetFlädergården är ett lantbruk där vi i stället för spannmål odlar fläderbuskar. 1987 började vi plantera vår fläderodling. Blommor och bär plockas manuellt och endast vid gynnsam väderlek och tas tillvara i vårt hemkokeri. Där tillverkas cirka 15 olika fläderprodukter och några till när det är säsong.


Drick en kopp kaffe i vår Kaffestuga. Prova vår specialitet fläderblomsvåfflor med fläderbärssylt och vispgrädde.


Handla i vår Gårdsbutik, produkter från våra naturligt odlade fläderblommor och fläderbär. Allt är tillverkat efter gamla recept, det äldsta från år 1270. Vi använder både fläderblommor och fläderbären i vår tillverkning.

 Tykarpsgrottan

En spännande kulturupplevelse i Göinge


Här nere, tolv meter under jorden har böndernas drängar och pigor brutit kalksten under sekel. Med hammare, kilar och hackor bröts kalkstenen i block och bars upp för hand till de väntande oxspannen. Brytningen i Tykarpsgrottan påbörjades under 1700-talet och upphörde 1888. Än idag pågår kalkbrytning i Ignaberga kalkbrott.


Kvar i underjorden finns en mystisk värld, en 10 000m² stor labyrint av gångar och pelarsalar, en värld helt skapad av människohänder under århundraden.


Hit ner, bland de mäktiga pelarsalarna, sökte sig Tage Danielsson med filmteam där de funnit ett tillräckligt mystiskt gömställe för Ronja Rövardotter. Det är också här som scener ur Kullamannen och tv-serien Snapphanar är filmade.

Wanås slott


Wanås är en av Skånes mest spännande borgar. Den förste kände ägaren är väpnaren Eskild Aagesen (omrking 1440). Wanås geografiska läge innebar en utsatt position i krigen mellan Sverige och Danmark. Borgen brändes under det nordiska sjuårskriget. 1566 byggdes slottet och resterna av den gamla borgen införlivades med byggnaden. Ritningar från 1680 återspeglar i stort hur slottet ser ut idag.


Under snapphanekrigen utgjorde Wanås centrum för den danska gerillan och i Parken står den 500-åriga eken där fienden hängdes. Efter krigens påfrestningar gjorde friherrinnan Lena Sofia von Putbus omfattande reparationer. Hennes initialer finns på slottets östra gavel. De gamla stallarna byggdes av Betty Jennings under åren 1756-80. Sedan början av 1800-talet innehar familjen Wachtmeister Wanås.


Hovdala slott


Nära Finjasjöns strand i Hässleholms kommun ligger Hovdala slott.


Besökaren möts sommartid av fårens bräkande från kullarna i öster. Här uppe har föregångaren till nuvarande Hovdala legat. För att trygga slottet under ofredstider har det flyttats till sitt nuvarande läge på 1500-talet. Ankarjärnen på den norra längan bär årtalet 1511. Anläggningen skyddades av en vallgrav som fortfarande, numera torrlagd, omger området.


Hovdala spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet.


Det mäktiga tornet bär årtalet 1600 på fasaden. Porten till tornet bär än idag spår av de hårda strider som utkämpades i början av 1600-talet. Svenskarna angrep då Hovdala under Kalmarkriget.


Trädhuset

En mötesplats i vacker miljö ute på Hovdalafältet!


Trädhuset står i en skogssluttning på Hovdala naturområde, nära Hovdala slott. Det är byggt i trä och glas och bärs upp av smäckra stålpelare. Entrésidan är sluten och smälter in bland grönskan. När man kommit in öppnar rummen upp sig inför den fantastiska utsikten över Finjasjön och Hovdala naturområde.


I Nordens största trädhus för året-om-verksamhet finns det möjlighet för grupper upp till 25 personer att boka möten och konferenser.


Byggnaden utgörs av tre delar: en entrédel, en serveringsdel och en konferensdel. Serveringen är placerad så att man får fri utsikt över sjön medan konferensdelen ligger lite mer indragen bland träden. Ute på trädäcket sitter man 5 meter upp i luften bland trädstammarna med trädkronorna som tak. På kvällen belyses träden av spotlights infällda i trädäcket.

Naturum Vattenrike


Vattenriket ligger mitt i staden Kristianstad och mitt i biosfärområde Kristianstads


Vattenrike. Här kan du utforska utställningen på egen hand eller följa med på en guidad tur. Leta märlor i bäcken, titta på fiskar i akvariet, spana efter djur och njut av vyn från panoramafönstret.


Följ med på en hisnande flygtur med farkosten Opteryx! På andra våningen finns café och restaurang och en takterrass med härlig utsikt över stan, strandängarna och ån. I restaurangen finns möjlighet att hyra cykel och köpa en välfylld picknickkorg.


Välkommen till naturum för att börja din färd ut i Vattenriket!


Öppettider

Januari - September


In-/utcheckning

Incheckning 14.00-20.00

Utcheckning innan kl 14:00.

Adress Campingen


Troed Nelsongatan 18

288 34 Vinslöv

 

Tel: +46(0)70-207 76 79

info@vinslovscamping.se


Dela oss på!